+36 70 408 9351 | info@holdtemplom.hu

A 12. hét energiája – Shalott Kisasszonya

shalott kisasszonyaA héten az ősi Avalon üzent neked. Üzenete: tegyél meg mindent azért, hogy szabad lehess. Mindegy, mi béklyóz meg, tudd, hogy van kiút. A szabadság az egyik legértékesebb kincsünk, amely boldoggá teszi az életet. Az életet pedig azért kaptuk, hogy azt teljes valójában megélhessük, s ne csak egy napi küzdelem legyen, melyet alig-alig szakítanak félbe boldog élmények.

Tedd fel magadnak a kérdést: „Így akartam én élni? Erről ábrándoztam tinédzser koromban?” S ha a válasz nemleges, akkor tegyél lépéseket afelé, ahogy régen akartál élni, még ha ez azzal is jár, hogy változtatnod kell dolgokon.

Én szeretek megszökni a mindennapi valóság hatalma elől. Két dolog segít nekem ebben; a könyvek, és az utazás. Szabad vagyok akkor, mikor olvasok, hiszen csak rajtam múlik, hogy melyik korba, melyik történetbe akarok belekóstolni. Hiszem azt, hogy ilyenkor a lelked is abba a valóságba utazik, és lelkesítő élményekkel töltődik fel.

Mivel sokat járok Angliába, ahol ősi druida tudáson alapuló tanfolyamot végzek, így az ottani energiába is gyakran belekóstolok. Ennek a világnak természetes része a szellemek, a tündérek, manók, furcsaságok birodalma, és ez „behallatszik” az ottani mindennapokba is.

Csodás mítoszok, legendák maradtak fent, melyből az egyik, Artúr király mondaköréhez kapcsolódóan, Shalott Kisasszonyáról, tündér asszonyáról szól. Tennyson így ír róla:

“Hol nyárfa reszket, s hófehér, bús fűzfa ága vízbe ér, lágy fodrot sző az esti szél a vízre, mely nyugodni tér szép Cameloton át. S virágok közt a csendben áll egy négytornyú nagy szürke vár mely évek óta őrzi már Shalott kisasszonyát.”

Shalott Kisasszonya egy négytornyú, hatalmas, szürke kővárban élt, egy elhagyatott szigeten. Egy szoba foglya volt, ahová hajdanán bezárták. A négy fal között, örök magányban, színes fonalak sodrásával, szövetek szövésével teltek napjai, és nem nézhetett ki az ablakon sem, mert olyan átok sújtotta, hogy ha megpillantotta volna a külvilágot, az az életébe került volna. Néha dalolt magában, melyet hallottak a közeli Camelot lakói, de nem mertek a vár felé nézni sem, hiszen babonás félelemmel viseltettek a Tündér Kisasszonnyal szemben.

A szobája egyik falát egy hatalmas, ezüst tükör borította, ez volt az egyedüli mód, hogy láthassa a külvilágot. Amit visszatükröződni látott, azt megörökítette a szőttesen.

Látott lányokat menni a vásárba, látott szerelmeseket, és egy nap meglátta Sir Lancelotot, a jóképű lovagot, s e nap lett a végzete, mert rögtön olyan szerelemre gyulladt a férfi iránt, hogy megfeledkezett az átokról. Odaszaladt az ablakhoz, lenézett a külvilágra, s ezzel az átok beteljesült. A bűvös tükör meghasadt, szilánkokra tört, a szőttes elszakadt, s hatalmas vihar kerekedett.shalott

A lánynak nem volt már maradása a várban. Kiszaladt a folyópartra, és a fűzfák alatt talált egy csónakot, melyre felírta a nevét. Belefeküdt a csónakba, s hagyta, hogy a víz elvigye őt a messzi Camelotba.

“S amint feküdt ott, hófehér köpenyét verdeste a szél, -befödte hulló falevél-Nem messze már az úti cél: Camelot városa.

S midőn a folyón szelte át fűz födte domboknak sorát, elzengte utolsó dalát, Shalott kisasszonya. S dalát hallották messze lenn, mint zengte, fennen, s csendesen, míg már szemének fénye sem csillant, míg elhunyt teljesen.

S Camelot városát elérte, ám meg azelőtt, hogy elhagyá a tág mezőt, a halál utolérte őt, Shalott kisasszonyát.”

S a város lakói megtalálták őt, a csónakban, melyen rajta volt a neve, és tanakodtak, ki ez a gyönyörű nő. Lancelot is felfigyelt rá, mondván: „Mily bájos arc! Az Ég legyen kegyes! Nyugodjék csöndbe lenn Shalott kisasszonya.”

Shalott kisasszonyának szomorú története számomra a rabságról szól. Őt átok sújtotta, de nem törődött vele, szabad akart lenni, szerelmes akart lenni, pedig tudta, hogy az életével fizet mindezért. Mi pedig viszonylagos szabadságban élünk, de sokszor mégis élet helyett azt választjuk, hogy szürkeségben, napi rutin szerint tengődünk. Mi nem egy átok, hanem a pénz, a családi minta, és egyéb látható és láthatatlan energia foglyai vagyunk.

A héten az ősi Avalon azt kéri tőled, hogy változtass azokon a dolgokon, melyek a szürkeség, a vegetálás energiáját erősítik az életedben. Ha úgy érzed, hogy nem megy, akkor gyújts egy lila gyertyát és kérd az Égiek segítségét ahhoz, hogy tudj lazítani, tudj szabad lenni, hogy kalandokban lehessen részed, hogy élhetővé válhasson az életed.

Kívánok neked olyan hetet, mikor szabadon tudsz lélegezni, és széttörnek a béklyók körülötted,

Áldással,

Luna

Megosztások:

Minden vélemény számít!

Név


Hozzászólás