+36 70 408 9351 | info@holdtemplom.hu

A 14. hét energiája – Kraken

kraken1A héten a Kraken üzent neked. Üzenete: hozd fel a mélyből!

A tavaszi napéjegyenlőséggel beköszöntött a Víz istennőjének ideje. A víz megjelenhet külső formában, mint eső, tó, és tenger, de belső alakban is, hiszen a víz jelképezi tudattalanunk erejét is. Mindezt úgy képzelheted el, mint egy jéghegyet, melynek a tudatos énünket képező része maga a vízből kiálló jégcsúcs; ám nagyobb része a víz alatt lapul, láthatatlanul.

Nem hiába félnek a hajósok is a jéghegyektől, hiszen tudattalanunk hatalma éppoly veszélyes lehet, mint maga a hajótörő jéghegy. Ide rejtünk mindent, amit nem akarunk megmutatni a világnak, ami „nem engedélyezett” számunkra, és itt lapul árnyék-énünk is, mely néha ki-kitör belőlünk, környezetünk legnagyobb rémületére és megrökönyödésére.

Amikor a szelíd Margit, egy látszólag jelentéktelen probléma hallatán elkezd ordítani, mint az oroszlán, és az istenfélő Jocót rajtakapják egy örömlánnyal. Bizony, az alsó kétharmad, a tudattalan jutott végre szóhoz; mert bizony Margit általában visszafojtja az agresszivitását, hogy megfeleljen a társadalomnak, és Jocó is folyton elnyomja természetes késztetését arra, hogy kicsit rosszalkodjon. S még szerencse, hogy néha felszínre tör mindez, mert ha nem teszi, akkor az elménk épségét kockáztatjuk…

Imádom a polipokat. Talán gyerekkori élményből kifolyólag is, mert kiskoromban egy olasz gumipolip volt a kedvenc játékom, de tudatosan a Kraken című könyv elolvasása óta, melyet az urban fantasy egyik nagymestere, China Miéville írt, aki bizonyosan érdekelt a mágiában, avagy képes többet látni a láthatatlan birodalmakból, mint egy átlagember.  A könyv titkos utakra vezetett engem, a hatására kezdtem el én is mágiát tanulni, és sokkal mélyebbre ereszkedni a „láthatatlan és felfoghatatlan” világába. És mivel ezt tettem, az életem megváltozott.

A Kraken nem egyszerű polip, hanem – a skandináv mitológia első leírásai szerint – egy hatalmas tengeri élőlény, másfél kilométer átmérőjű, oly nagy, hogy képes megtámadni egy hajót. Volt, hogy szigetnek nézték a gyanútlan hajósok, amíg meg nem mozdult… A XIII. században írták róla azt, hogy csak kettő létezik belőlük a világon, mert nem képesek szaporodni, és nincs számukra elegendő élelem sem. És a Kraken étkezési szokásai igen furcsák. Kitátja a száját, és egy kis táplálékot enged a tengervízbe, mely halak százait vonzza. Neki pedig nincs más dolga, mint becsukni a száját, s a sok hal csapdába esik. A tenger mélyén lapul, de ha megjelenik felette egy hajó, vagy egy cethal, akkor a felszínre emelkedik, és felfalja őket. Bizony, észre sem veszed, és már ott van mögötted…

krakenA Krakennek nem nyolc, hanem tíz, avagy tizenkét karja is van. Hatalmas orrlyukaival olyan hullámokat generál, amely több kilométerre is eléri a hajókat. Ezért is nevezték őt a középkori keresztények Leviatánnak, mely a pokolbéli szörnyetegek gyűjtőneve.

Bevallom, nem hiszek a pokolban, sem pedig a pokolbéli szörnyekben, abban viszont igen, hogy tudattalanunk óceánjából valóban pokoli dolgok tudnak a felszínre törni. Félelmek, agresszió, vágyak, szorongás, tabuk, elfojtott, lefojtott, tiltott, büntetett, szégyentelinek tartott dolgok, melyeket gyerekkorban, kamaszkorban oda száműztünk, mert a szülőknek nem tetszett, a tanárok nem engedték, a társadalom elítélte.

És mi, a tökéletesnek és csodálatosnak született tiszta lelkek, néhány fura ember hatására kezdtük magunkat bűnösnek tartani, csak mert ők kifogásoltak bennünk valamit, talán éppen azt, amit önmagukban letagadtak…

Mindegyikünknek megvan a saját Krakenje. Fura, mélyből feljövő szörnyeteg, mely megjelenik álmainkban, félelmeinkben. Irracionális, leírhatatlan, alvilági, és sötét – és mégis, csábító, hiszen szabadságunk ígéretét hordozza. Tennyson így ír róla:

„A dübörgő felszín alatt, a mélyben,
A feneketlen tengerben alussza
Álomtalan, ősi álmát a Kraken;
Napfénypászmák derengenek elúszva
Komor alakján, és évezredekből
Nőttek rá roppant szivacsállatok;
Messze a bágyadt fényben kavarog
– sok csodás üregből és grottamélyből –
Tömérdek irdatlan polip, karokkal
Kavarnak az álmos, vízmélyi zöldbe;
A Kraken csak alszik a századokkal,
Így táplálják a nagy tengeri férgek,
Míg a végső tűz nem éri a mélyet:
Ember s angyal látja akkor, üvöltve
Felbukkan és el is pusztul itt fönn azonnal.”

A hét energiái azt kérik tőled, hogy hozd fel a mélyből a Krakent, s engedd szabadjára. Nézd meg, hogy mit szeretnél igazán tenni, amiért biztosan megszólnának, hogyan öltöznél, hogyan élnél, ha vágyaid szerint tehetnéd? És vajon miért nem teszed? Kinek a jóváhagyására vársz? Mi lenne akkor, ha fittyet hánynál minderre, és megélnéd saját csodás, isteni, ragyogó lényedet, nem törődve azzal, hogy kinek tetszik ez, és kinek nem?

Elárulom: soha nem fogsz tudni mindenkinek megfelelni. Akkor meg minek annyit erőlködni?

Kívánok neked olyan hetet, mikor a napfénybe tudsz engedni sokat a tudattalanod mély, sötét tengerében kavargó negatív dolgokból, felszabadítva az életedet,

Áldással,

Luna

Két program is lesz a közeljövőben, melyek segítségével sokkal jobban tudod tanulmányozni tudattalanod mélységeit:

Tarot tanfolyam indul április 23-án : (klikk a részletekért) Tarot tanfolyam

Hat alkalmas boszorkány mágia tanfolyam indul május 11-én, kéthetente péntek délutánokon: részletek később.

 

Megosztások:

Minden vélemény számít!

Név


Hozzászólás