+36 70 408 9351 | info@holdtemplom.hu

A 3. hét energiája – A kecske és a harcos nők

julbock_julkort_christmas_swedenA hét üzenetét a Julbock, a viking kecske adja át: szüless újjá!

Jelenleg a viking történelem tölti be a mindennapjaimat, és meglepő, hogy – bár irtózom a hideg északtól – most mégis elutaznék a messzi Skandináviába, hogy saját bőrömön érezzem meg ennek a vidéknek az energiáját. Minderre válasz a szabadság fuvallata, ami áramlik ebből a különleges mitológiából. A vikingek virágkora a nyolcadik és tizenegyedik század között volt, utána szépen-lassan beszippantotta (vagy beszippantani vélte) hitüket a kereszténység, mert jó néhány ősi szokás megmaradt.

Nemrégiben, a boszorkány iskola második évfolyamával tartottunk egy viking napot, ahol belehelyezkedhettünk a viking nők erejébe. Nem számítottam rá, de ez az energia összekapcsolt valódi önmagammal, úgy éreztem, hogy pattannak le rólam a vasbilincsek, hogy találkoztam azzal az énemmel, akit mindig is kerestem. Úgy éreztem magam, hogy szabad vagyok, repülök, erős vagyok és minden lehetséges. Ez pedig, mint egy varázspálca, megérintette az életemet, és valamit alaposan átírt; rájöttem, hogy bizony, lehetek én szabad, és megélhetem azt, aki vagyok, ám sok régi, poros, elavult energiát és élethelyzetet magam mögött kell hagynom. Mivel a január energiája mindig az újjászületésről szól, így pont jó időben talált meg ez az érzés.

A viking nők helyzetéről még a történészek sem tudnak túl sokat, harcoltak-e, alárendeltek voltak-e ebben a kegyetlennek minősített, hódító nemzetben? Egy biztos; a viking társadalomban egy olyan nő, aki erős volt „fejben”, spirituálisan vagy a harc terén, sok mindent el tudott érni, ki tudott törni az eleve „neki rendelt” státuszból. És a „sötét” középkorról beszélünk, amikor egy Európa délebbi részen élő nő még a legkiszolgáltatottabb szerepben volt.

Nagyon nehéz nőként szabadnak lenni, még a XXI. században is. Olyannyira kötnek a társadalmi elvárások, hogy valójában nagyon kevés nő élheti meg a teljes szabadságot. Még ha meg is élné, rengeteg előítélettel és ellenvéleménnyel szembesülne. Szerintem nem szabad az a nő, aki életét alárendeli a karriernek, és nem szabad az a nő sem, aki a háztartás rabszolgája. Manapság egyre gyakrabban és vehemensebben bukkan fel ez a téma, a közéletben is, “férfi” és “női” szerepek meghatározása csap össze. A viking férfiak számomra a legférfiasabb férfit képviselik, mégis elfogadták a nők erejét. Nem kellett azzal piedesztálra helyezni a saját férfi szerepüket, hogy a nőket alárendelik. Mert ők tudták, hogy igazi férfiak; nem bizonygatták ezt – hanem élték. És egy ilyen férfit még az erős nő is szabad akaratából követ és elfogad “urának”. 

shildAz én szememben szabad az a nő, aki képes annak mutatni magát, aki és ami, akit nem érdekel az emberek véleménye, úgy él, ahogy szeretne, és neki sikerül is minden, amibe belevág. De vajon tudjuk-e, hogy kik vagyunk mi igazából? Mert egy lázadó nő is játszhat szerepet, pont a lázadó szerepét. Abból jöhetsz rá, hogy szerepet játszol-e, vagy tényleg a saját életedet éled, hogy boldog  és sikeres vagy-e. Ha nem, akkor valahol még saját magadnak sem mutatod meg saját magadat, még álarc borítja valódi önmagadat.

A „harcos nő” egy olyan archetípus, amely még a tarot kártyában is megtalálható, a Kardokhoz, az értelem és a levegő elem erejéhez tartozó szimbólum, melyet számomra a Crowley tarot fejez ki a legérthetőbben. Egy olyan fiatal nőt jelöl, aki lázad és borítgatja a régi rendet, mert azt hazugnak és elavultnak tartja. A január energiája pont ilyen; hideg, kemény és józan, ám a téli napsütés tiszta és új reményt ígér.

Az újjászületés szimbóluma (és ez ma is megmaradt a skandináv országokban) a Julbock, a pogány Yule téli napforduló ünnepének, avagy a karácsonynak a Kecskéje. Ez a kecske figura még az Ikeában is kapható karácsonykor. A kecske Thor viking kalapácsos mennydörgés, és villám istenség szimbóluma, kinek égi szekerét kecskék húzzák; ő pedig minden este levágja és megeszi a kecskéket, majd reggel kalapácsával rácsap a csontokra, s a kecskék új életre kelnek. Hiszen a téli napforduló is arról szól, hogy a régi év meghal, és az újév megszületik, és ez minden évben ugyanígy történik; ez a természet törvénye.

A kecske és a harcos nők is azt kívánják neked a hétre, hogy nézd meg, életedben mi a poros, záp és elavult, majd szabadulj meg ettől. Szüless újjá, hogy az új éved is friss és életet adó lehessen.

Áldással,

Luna

Megosztások:

Minden vélemény számít!

Név


Hozzászólás