+36 70 408 9351 | info@holdtemplom.hu

A 42. hét energiája: Pán

panA héten Pán isten üzent neked. Üzenete: a múlt hét nehéz energiái lassan távoznak. Ezen a héten lazulj el, és élj!

Pán az ókori görög mitológiában a pásztorok istene, aki könnyen felismerhető arról a külső vonásáról, hogy félig kecske, félig ember. Kecskeszarvai, kecskelábai és kecskefarka van. Igen vidám és pajzán természetű istenség, imádja kergetni a nimfákat, táncol, énekel, szerelmeskedik velük, majd tüzes nótát játszik pánsípján.

Bevallom, Pán az egyik kedvenc istenségem, mert pozitív és felvillanyozó energiája van, amitől gyorsabban kezd el dobogni a szíved, és mosolyra kunkorodik a szád. Igazi, tüzes nőcsábász, aki imád élni és téged is belevisz az Élet vidám táncába.

Nem csoda, hogy a görög mitológia istensége, hiszen a déli emberekben sokkal több lazaság és életöröm van, mint a komorabb északiakban. Egyszer, még régen jártam Cipruson, akkor még sokkal visszafogottabb voltam, mint most, és azt vettem észre, hogy egy másik lánnyal táncolok egy tavernában a görög zenére, miközben a férfiak ütemesen tapsolnak és nevetve kurjongatnak körülöttünk. Az egóm pedig mindeközben folyamatosan bökdösött, hogy “normális vagy, mit csinálsz?” De én csak táncoltam boldogan. Persze Ciprus a Szerelem Istennő szigete, ahol a szépség és a boldogság képes bárkit elvarázsolni.

Pán istenség személye ellentétes a mai kontrollált, ész-alapú, túlgondolkodott, és túltudományosodott világával. Elfelejtettünk élni, folyton rohanunk, mesterséges környezetben lakunk, Pánt pedig kikiáltottuk ördögnek, hiszen félig kecske, ez már gyanús…  A kereszténység mindent démonizált, aminek bármilyen köze volt a Természet erejének tiszteletéhez, imádásához. Az Ördög alakját Pánról mintázták meg, befeketítve ezt az életerőt hozó istenséget. Szerinted a főgonosz a kecskefarkát lengetve ijesztgetne téged? Biztosan megreszketnél a látványtól… de inkább a nevetéstől.

panPán a Természet ereje , a zöld lombok, a szaporodás, a növekedés, a bujaság, a káosz, ám a gyermeki, édenkerti ártatlanság is. Személye roppant izgalmas, a nőket elcsábítja, a férfiakat vad táncra perdíti, energiája szerelmi vágy keltőként működik.

Ám őt is utolérte a szerelem; beleszeretett egy nimfába, aki azonban elmenekült előle, oly sikeresen, hogy az istenek a kétségbeesett nőt megszánták, és nádszállá változtatták. Pán ebből a nádból készítette el jellegzetes sípját.

A háborúban is segített a görögöknek ez a zabolátlan istenség, hiszen képes volt megmagyarázhatatlan félelmet kelteni az ellenséges perzsák szívében, innen ered a „páni félelem” kifejezés.

Pánnak nincsenek templomai, barlangokban tartottak tiszteletére szertartásokat. Pán tisztelői fenyőágakkal és cserfalombokkal koszorúzták magukat, és tehenek, bakok, juhok mellett tejet, mézet és mustot áldoztak neki.

Pán istenséggel találkozhatsz meditációban, hiszen a fátyol mögötti világ lakója, Elíziumban, a görög édenkertben lakik, ahol béke van, zöld dombok, gyümölcsfák, ezerszínű virágok, hatalmas arany szőlőszemek teremnek, pillangók százai repülnek és a fák beszélni tudnak. Pán itt él, a zöld erdőben, és a fák közül kukucskál ki rád, de már messziről érzed vibráló energiáját.

Pán a héten azt kérdezi tőled, hogy miért félsz élni? Miért hiszed azt, hogy mindent kontrollálnod kell, miért nem engeded el magad? Az élet buli és játék is lehet, ha nem veszed túl komolyan. Élj végre a vegetálás helyett. Táncolj, énekelj, egyél, igyál, szerelmeskedj, bátran vedd el, amit az élet kínál, ne szerénykedj, ürítsd ki az Élet nektárjával töltött kelyhet, törekedj a boldogságra. Nevess! Légy egy kicsit bolond! Igyál finom bort, engedd, hogy a mámor könnyebbé tegye az életedet. 

A héten ez visz előre, nem pedig a szigor és az aszketizmus.

Kívánok neked olyan hetet, amikor önfeledten és boldogan tudsz nevetni és elengedni magadat, levetni magadról a stresszt és élvezni azt, hogy élsz,

Áldással,

Luna

 

 

Megosztások:

Minden vélemény számít!

Név


Hozzászólás